Omgeving van Het Heerenhuys

Het Heerenhuys ligt in Ruinerwold, de Poort van Drenthe. Van hieruit kun je de mooiste natuurgebieden en bezienswaardige plaatsen in Drenthe ontdekken. Maar ook het waterrijke gebied in de kop van Overijssel ligt vlakbij. Fietsen, wandelen en varen, het kan allemaal in onze omgeving.


Blokzijl is een prachtig vestingstadje, waar de gouden eeuw herleeft.
Het  begon als nederzetting en werd later een vesting aan de Zuiderzee. Hier werden vijandige Spaanse schepen op weg naar het binnenland tegengehouden. In de Gouden eeuw kwam er een levendige handel met Amsterdam op gang en Blokzijl werd handelsstad en overslaghaven. De rijkdom uit die tijd zie je terug in de monumentale panden aan de bochtige straatjes, met de hals-, klok- en trapgevels. Nu zijn het woonhuizen, winkeltjes en galeries. Het centrum met de Havenkolk is beschermd stadsgezicht.

Giethoorn, het Venetië  van het noorden. Hier snorren fluisterbootjes geruisloos door het water, onder de karakteristieke hoge bruggetjes door. De rietgedekte boerderijen en huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die soms alleen via die bruggetjes, of via het water, zijn te bereiken. In dit mooie dorp gaan stilte en een prachtige omliggende natuur samen met watersportplezier. En je vaart, kanoot of fietst zo naar een van de café-restaurants met terras aan het water. Giethoorn hoort bij het Waterreijk een prachtig natuur- en recreatiegebied in de kop van Overijssel.In Havelte ontdek je waardoor Drenthe het meest bekend is geworden: De Hunebedden; prehistorische grafkelders, bestaande uit soms meer dan 20 ton wegende rotsblokken.
Havelte ligt in het Nationale Park van Drenthe, met prachtige heide- en bosgebieden.Hier kun je eindeloos dwalen langs de mooiste fiets- en wandelroutes. En misschien ontmoet je de herder met zijn schaapskudde.


Staphorst, wie heeft er nog nooit van gehoord? Zoals voor een Amerikaan elke Nederlander op klompen loopt, lopen volgens veel Nederlanders alle Staphorsters in klederdracht. Klederdracht die vroeger van jong tot oud door mannen en vrouwen gedragen werd. Tegenwoordig zijn het alleen volwassen vrouwen die in klederdracht lopen. Opvallend aan Staphorst en zijn de (fel) groene luiken in combinatie met (fel) blauwe kozijnen. Het restaurant Stien is gevestigd in zo’n typische Staphorster boerderij.  Een dagje uit naar de stad? Er gaat niets boven Groningen, het Amsterdam van Noord-Nederland. De stad kent een lange, roerige geschiedenis en dat is te zien aan de historische pakhuizen, gebouwen en hofjes. Groningen is ook een stad met lef, de stad heeft de meest vernieuwende architectuur binnen haar grenzen, zoals het prachtige museum. En Groningen is ooit verkozen tot Beste Binnenstad, vanwege de vele leuke winkels, terrasjes en restaurants. Reacties

Populaire posts